نواحی سرزمینی |
ایران / استان سیستان و بلوچستان |
درخت فناوری یا صنعت |
کشاورزی، فناوری زیستی و صنایع غذایی / حوزه تولیدات گیاهی |
خوشه |
چای ترش سیستان و بلوچستان |
چای ترش با نام علمی ،Hibiscus sabdariffa از خانواده ختمی و بومی قاره آفریقاست و در تمام مناطق استوایی و گرم کشت می شود. این گیاه بومی ایران نیست و به نامهای چای مکی، چای قرمز و چای ترش شناخته میشود. چای ترش گیاهی جدید و دومنظوره است که برای استفاده خوراکی (دارویی) و استفاده از الیاف و چوب آن کشت و زرع می شود.
چای مکی، چای قرمز و چای ترش
ویژگی های تولید
تولید و عرضه چای ترش در جهان
در سودان چای ترش بهعنوان یک گیاه نقدی و منبع مهم درامد برای کشاورزان خرده پا محسوب میشود که بهصورت سنتی کشتوکار میشود. چین و تایلند نیز از تولیدکنندگان عمده هستند و بازار فروش چشمگیری در جهان دارند. محققان تایلندی در خصوص عملکرد این محصول با کیفیت برتر، تحقیقات و سرمایه گذاریهای زیادی انجام دادهاند، در حالیکه محصول چین، بهدلیل کیفیت پایین، کمتر قابل اعتماد و معتبر است. بهترین چای ترش به لحاظ کیفی در جهان در کشور سودان تولید میشود اما بهدلیل امکانات کم و فراوری ضعیف، عملکرد پایینی دارد. کشورهای مکزیک، مصر، سنگال، تانزانیا، مالی و جامائیکا نیز تولید کنندههای مهم چای ترش هستند، اما تولیدات آنها بیشتر برای مصارف داخلی کشور است. در حال حاضر کشور سودان تولیدکننده مهمی در زمینه چای ترش محسوب میشود و در سالهای خشکسالی کشاورزان آن مناطق ترجیح میدهند بهجای کشت غلات و حبوبات بهدلیل رشد خوب و مقاومت در برابر شرایط نامساعد محیطی چای ترش را کشت کنند.
پیش نیازهای کاشت
- PH خاک: بین 5.5 تا 7.5
- نوع آب و هوا: گرمسیری با بارش متوازن
- میزان بارش سالانه: 1500 تا 2000 میلی متر
- ارتفاع: 600 متر از سطح دریا
- دما: دمای شبانه بالاتر از 21 درجه سانتیگراد
انواع
- سابداریفا
- آلتیزیما
- ریکو
- ویکتور
- آرچر
لطفا جهت کسب اطلاعات تکمیلی به منبع (2) مراجعه نمایید.
کاربردها
خوراکی
- پایین آورنده چربی و فشار خون
- استفاده به عنوان دم نوش
- استفاده به عنوان نوشابه
صنعتی
- تغذیه دام